Vanessa en Brent on the Crocs

Hallo lieve allemaal

Daar zijn we eindelijk weer eens en weer een heleboel avonturen rijker.

Allereerst Brent en ik zijn aan de Crocs dankzij Wendy! Brent de originele Cayman en ik de Cleo wat een prijs verschil en wat een heleboel verschillende soorten en ze lopen lekker !!! Nu nog de Uggs! Maar dat moet even wachten tot in Sydney.

Even terug in de tijd. In Port Fairy bleek naar een bezoekje aan de supermarkt dat ik een toch wel erg zachte voorband had. Op naar het benzinestation om aldaar de band op te pompen oeps hoe doe je dat. Nou gewoon binnen even vragen. De mannen alhier zijn heel duidelijk daar in dat is mannenwerk. Prima komt dat effe goed uit. Buiten bij de auto wordt mij even duidelijk gemaakt en ook direct door omstanders (dat is nl. heel gewoon in Australie dat direct allerlei andere mannen hun wel goedbedoelde advies komen geven) dat ik een lekke band heb. Er wordt voor me gebeld naar een bandenservice bedrijf ik mag direct komen. Twintig minuten later heb ik een gerepareerde band voor maar liefst het bedrag van 18 euro!! Ongelofelijk hoe kunnen ze daar van leven in NL komt men daar nog niet eens hun bed voor uit!

Goed vanuit Port Fairy naar Robe gereden zoals ik de vorige keer heb verteld. De volgende ochtend een ritje van 45 km. naar Port Campbell gemaakt waar je 2 1/2 uur over doet door alle stops die je kunt maken met de meest schitterende en spectaculaire en schitterende uitzichten. Als je op Great Ocean Road googled dan zul je je mooie afbeeldingen aantreffen met zonnig weer. Helaas voor ons wat het veel wind bewolkt en soms regen. Het gaf niet want het leverde bijzondere foto's op. We hebben de Bay of Islands The Grotto en de The Arched gezien. Dat is gewoon niet te beschrijven deze kliffen die alle tienduizenden jaren worden uitgesneden door de kracht van de oceaan. Het wordt hier ook wel de Scheepswrakkenkust genoemd. In de jaren 1830 tot ongeveer begin 1900 zijn er honderden schepen vergaan in deze onvoorspelbare oceaan.

In Port Campbell is het zelfs koud met onze vesten en bodywarmers lopen we langs de kust en gaan we heerlijk ergens een goede bak cappucino drinken (althans ik) want die smaakt hier in Australie overtreffelijk goed!

De volgende dag hoopten we een helikoptervlucht boven de wereldberoemde Twaalf Apostelen te maken. Aldaar aangekomen voorafgaand nog eerst de London Bridge en de Loch and Gorge te hebben bekeken en waar overigens door de dikke bewolking ineens de zon ging schenen en ook dat zeer mooie foto's opleverde. (beetje vervelend de komma werkt niet op dit toetsenbord...euh dus) Bij de 12 Apostelen was de lucht donker en was de lucht zo donker en de wind leek wel een westenstorm dus helikoptervlucht uit ons hoofd gezet. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de voorafgaande look outs veel mooier vond dan die hele 12 Apostelen bij elkaar. 

Daarna verder langs de Great Ocean Road gereden. Deze weg loopt vervolgens iets meer landinwaarts en de bergen in. Een weg van 100 km. met niets anders dan bochten oftewel haarspeldbochten waar vaak 25 km. bij staat aangegeven. De wegen zijn ook smal bij iedere bocht moet je weer goed uitkijken of er geen bus of vrachtwagen de hoek om komt want anders botst je zo op elkaar. De motor van de auto heeft het soms zwaar om de berg op te komen. Ineens komt het met bakken uit de lucht .....ook dat nog......en dan als we steeds hoger en hoger komen dan is er ook mist oftwel laag hangende wolken of wij zitten zo hoog. Met (wederom) zweet in mijn handen rij ik verder en Brent die luistert intussen naar zijn sprookjescd. Cape Otway slaan we door het extreme weer maar over. Het is een schitterende rit zelfs een stukje door het regenwoud. Als je naar Cape Otway gaat ga je dus het regenwoud in en helemaal op de punt van de kaap staat een schitterende vuurtoren. Nou ik heb 'm op een plaatje gezien dat vind ik even genoeg.

Na de 100 km komen we in Apollo Bay hier heerlijk gelunched in een trendy new age internet cafe eindelijk iets moderns en gezond eten! Toch nog een stukje doorgereden want in Apollo Bay regende het ook flink. De kust weg is ook heel bochtig, borden met daarop Next 42 km High Danger Accidents geven dat dan ook aan.  In Anglesea scheen de zon heerlijk!!! De eerste camping had geen plek maar bij de 2e hadden we meer geluk een Big4 een grote organisatie in Australie die alleen al in de staat Victoria 40 campings heeft. Goede campings met veel voorzieningen en een zwembad en daar is Brent happy mee!

Een leuk dorpje met leuke winkeltjes, we zijn hier dan ook 2 nachtjes gebleven en de volgende dag heerlijk aan het strand gelegen. Nou ja heerlijk, smeer ik Brent continue goed in, had ik even niet goed op me zelf gelet en ben dus flink verbrand. Het is intussen bruin geworden dus na 2 dagen pijn en een tube Calendula was het leed weer geschied.

Daarna meer landinwaarts gereden 200 km. naar Ballarat. De stad uit de tijd waar alles draaide om GOUD! In de stad zelf is dat ook goed te zien, zeker aan de grote Victoriaanse gebouwen. Om deze tijd in ere te houden hebben ze een groot park gemaakt, of zeg maar een dorp nagebouwd in de tijd 1850! Soveigner Hill genaamd, wil je een kijkje nemen, google maar even en dan kun je je volledig in die tijd wanen. Ongelofelijk ieder detail is er in verwerkt. Ik neem jullie even mee in deze (voor mij althans) bijzondere tijd.

In 1850 werden door missionarissen in de rivier grote stukken goud gevonden. Deze geruchten werden snel verspreid en binnen een jaar was de populatie daar verdriedubbeld met goudzoekers.

Eerst in de rivier en daarna dieper in de grond werden er mijnen gemaakt. Het beroep mijnwerker in een goudmijn (let wel quartz goud!!) leverde veel geld op. Als een man samen met zijn zoon (12jr.) 6 dagen per week 12 uur per dag dan leverde dat ongeveer 48.000 euro per jaar op. Dat is heeeel veeel geld, zelfs in 2008!!! De mannen waren op hun dertigste uitgerangeerd. Het was fysiek zwaar werk. Onder de grond 40 graden en een vochtigheid van vaak 90%. Veel stof, dus long problemen. Later met de uitvinding van de boor nog meer stof en doofheid van de herrie. Ook het gebruik van buskruit als losse poeder leverde 1 dode per week op.

Dit lucratieve beroep bracht in die tijd ook al ' bolletjeslikkers' op. Men wilde graag een stukje goud meenemen, maar aangezien ze aan het einde van de dag hun werkkleding moesten achterlaten en ze volledig uit- en vaak ook inwendig werden onderzocht, was er nog maar 1 manier en dat was inslikken. Dit vond Brent erg grappig en ook wel vies, het idee dat ze dan door hun poep heen gingen roeren.

De vrouwen in deze tijd waren vaak thuis, soms heel ver weg en werden dus vroeg weduwe!

De foto's zullen alles duidelijk maken. Een bijzondere tijd!

Brent en ik vonden het dan ook zeer jammer dat we niet in klederdracht op de foto konden. Daar waar je in Volendam de Japanners uitlacht, had ik het hier heel graag gewild....lachen he.

Goed naar weer 2 nachten op naar Melbourne, daar zitten we nu nog, 3 nachten. Alles in het teken van Tennistournooi Australien Open en de geboortedag van Australie ' Australian Day'. een fantastische camping, met een villa. Het is duidelijk naseizoen, de scholen beginnen deze week weer en het is stukken rustiger op de campings. De villa, met 2 slaapkamers, 3 tv's, een bubbelbad, grote keuken, 2 banken, airco met temperatuur, etc..... en dat voor maar 85 euro per nacht! Heerlijk genieten dus.

Melbourne een moderne stad met wolkenkrabbers die in contrast staan met de Victoriaanse gebouwen. Zeer mooie parken, heerlijk van genoten en ook van de Captain Cook Cottage. De ontdekkingsreiziger uit de 17e eeuw!!! Ook een favorietje van mij, The Bounty film zal je hier alles over vertellen. In het park is het trendy om te trouwen dus overal Amerikaanse taferelen met pireeltjes en bloempjes en roze linten...ieeeekkk.... En wat je veel in Melbourne ziet ......veel gayscene!!! en dus knappe kerels .....maar helaas.....ze heten Jackie zullen we maar zeggen......

Op Australian Day ook heerlijk genoten in het park met allerlei activiteiten voor kids.

Vandaag heerlijk aan het zwembad genoten en gerelaxed! Morgen gaan we naar Philip Island, ik ben er al eerder geweest, maar het is zo'n mooi eiland met veel wildlife kangaroes, koalas en penguins.

Daarna richting Sydney en verwachten rond 2 februari daar te zijn om de rest van de week daar te relaxen en te shoppen!!

Ter afsluiting nog wat typisch Australie:

- de vele vliegen, die op je ogen en mond blijven plakken!!

- benzine is heel goedkoop, 1 euro per liter !

- fietsen op de snelweg is toegestaan, maar je moet wel altijd je helm op.

- de favoriete sporten:

  - cricket

  - tennis

  - wielrennen (hebben jullie nog de Down Under Tour gevolgd, een Duitser heeft gewonnen Sean!!)

  - brood niet te eten, daarom als ontbijt Cornflakes

- heerlijke cappucino

- supermarkten zijn 7 dagen per week tot 7 uur en vaak zelfs tot middernacht open

- openbaar vervoer is vaak gratis!!

- wijnboeren die boeren het goed!

- de sterrrenhemel veel gevulder is dan in NL, Joost hoe kan dit??

Nou lieverd, 1 maand zit er al op....times flies when you're having fun!!!

nog 2 weekjes.....wij gaan nog volop genieten en waarschijnlijk tot in NL!!! dan horen jullie alle andere verhalen zeker live en de vele foto's natuurlijk.

Ik hoop dat het met iedereen goed gaat en ook voor degene die in zware tijden zitten heel veel geluk en beterschap gewenst!!!!  O ja en wij beleven veel plezier aan al jullie overweldigende berichten, nogmaals erg bedankt daarvoor.

Dikke XXXx en tot in NL (weet niet of ik nog aan een verslagje toe kom)......

Vanes & Brent

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer